2015. március 31., kedd

Diabkimerültség

Kb.............M -diéta.
Azt hiszem példa és minta semmiképpen nem lehetnénk a diabetes terén-naggggyon próbálkozunk de leginkább egy élhető életet próbálunk kihozni minden napból...Nem írom bele soha,hogy miből,mi árán,hogyan lesz az ami van nálunk Sweethomeban....

Nem írom le soha mennyi az az idő ami a diabetes kapcsán nem fordítható másra.

Nem írok igazán arról,hogy a pumpa kérdés nálunk miért nem lehetséges.....

Nem történik bejegyzés,hogy hány ember segít be nekem,mondjuk nem az egyszeri alkalmakat értem ez alatt.

Nem írom le hány ebédmeghívást kapunk.

Nem írom le,hogy ezzel a 2 gyerekkel mi az ami egy napba belesűrűsödik,hogy mint egyedülálló anya mire nem kell időt szánjak,hogy néha Apa szerepben is lehessek.

Az orvosi 3  havi 8 perces kontrolon kívül ha nem vagy önképző,ha nem áldozol időt arra,hogy kutakodj,szimatolj...nem lesz veled semmi diab terén.....

A háziorvos a receptfelíráson kívül semmiben nem érdekelt a diab terén,mert ő régen ugyan volt osztályon,de már nincs gyakorlata..az újítások a specialistákat illetik-és ezt elmondva a szemembe vegyem tudomásul....

                                                                                  ......

Úgy döntöttem,hogy M után szabadon "eldávidosodom"-és nem görcsölök erre a témára.Képtelen vagyok több időt,pénzt,energiát erre szánni!!!!!!!!!!!!!

M szívbetegsége is csak tetőzi ezt az érzésemet.Holnap szív uh...a Klinikán.
Minden évben,1 hetes kora óta!!!!!!!!!!-szív ultrahanggal nézik megmarad-e a normális működés a baj mellett...Van izgalom.1 hetesen ugyanazon az ágyon a 60 cm-ével feküdt.Most 180 cm-ével fekszik ugyanazon az ágyon...és azóta mennyi minden történt...

Picit érezhetően elegem van,nagyon-nagyon nehéz a 2 kamaszodó gyerekkel,mindent jól csinálni-mert ugye értük mindent beleadva tettem eddig a dolgom.Elfáradtam.

1 hetes lebontásban tervezem az életünket.Képtelen vagyok előbbre gondolkodni-bár néha szükségszerű a havi gondolkodás.Annyi helyre megyünk,mindig úton vagyunk,mindig történés van.A sport,a tánc és a napi körforgás arra se ad módot,hogy találkozzunk és leüljünk picit beszélgetni.Este 21 órakor belefért M nál egy lábmasszázs.Nem akarta,de jött és azt mondta:"hm,ez jó"-ilyenkor van mód beszélgetni is.Nála is ezt mértem fel.Fáradt.Van rajta súly bőven!A diab félvállról,nem érdekli,óriási ingadozás nincs,nagyjából már rutinszerűen megy minden,semmi faxnit nem akar,semmi újítást.Már azt hiszem elég jó mankója önmagának.

Azt soha nem gondoltam volna,hogy egyedül fogom nevelni a 2 gyerekemet....és még tartósan beteg is lesz az egyik....

Sokan mondják,hogy a diabetes egy állapot.Nem vitázom!Én megélem,látom,...picit más a tényállás.


Szeretem ha reggel szuszog a gyerekem!Sok hipoglikémián vagyunk túl...
Ez egy állandó egyensúlymegtartás.
Ha valahol valami borul máris következmény van!

Azért nem a feladás fázisa...de kellőképpen elfáradás van nálam.Persze,hogy megéri!!!!!!

83 grammnyi vacsit tettem be neki edzés előttre.Tedd a mérlegre,próbáld ki teljes kiőrlésű zsömiről beszélek persze.Hát.....másfél zsömi lett.És akkor mondd azt,hogy egy 180 cm-es gyerek nem beteg!Aki 83 gramm zsömivel indul útnak edzeni.Persze 15 ch-nyi dolgot bepakol edzés előtt,de azt 2x-esen fel is használja.Ó,te egyensúly!!És ugye ne essen az eső,mert borul minden,ne legyen front..ne lásson egy jó csajt a buszon-mert borul minden és arról nem is beszélve,hogy a Hugi gabonapelyhe sincs lakattal elzárva......


P mikor otthon gyakorol a fellépéseire...sem éppen vércukorkímélő állapotokat idéz elő:)Ha M ideges lesz a cukor szép lassan emelkedni kezd.....
Holnap szív ultrahang-és remélem ilyen csodaszép glittres jó eredménnyel!!!!

Jó vércukrot mindenkinek!






2015. március 29., vasárnap

Süti- nyalóka- mikádó

Ennek a sütinek a mintájára készítettem egy cukormenetes változatot.
Már hiányzik pár golyó,tízórai idő volt éppen.8.1 ch/db.2 cs cukormentes háztartási keksz(cukor stop)-ledarálva,1.5 dl tej,pici rum aroma.Majd felolvasztottam kókuszzsírt,pici kakaót és Eritritolt tettem hozzá és gőz fölött felforraltam,ebbe hempergettem a golyókat,majd Eritritolos fahéjban hempergettem meg és szúrtam bele pálcikát.Mikádó-mindig a legfelsőt vedd el!:)Nem hiányzott a cukormáz!!!És a díszes csokidara sem!Nagyon finom édesség.P-nak nagyon ízlett!
Az igazi Mikádó party elmaradt egyéb okokból,de bepótoljuk!!!

Jó vércukrot Mindenkinek!

2015. március 28., szombat

Malév győzelem,meccs

Kb.én is....második pozicióban...És méghogy téli álom alvás???Hisz óraátállítás.Diab terén annyit jelent:nincs varia,óra szerint kelés és minden úgy folytatódik.Nincs negyed órás csúsztatósdi.....M többször variál negyed-fél órákat,.edzésnapokon rendszerint és ha a szükség úgy kívánja.Nem okoz hatalmas gondot.

Itt jártunk reggel 9 órás meccskezdésre.

Tadam,ott voltam:)

Szünetben,persze kipróbálta.

Jóóó meccs volt.

Győzelem lett a vége végre,nagy volt az öröm a Malévban!!!!M izzadt volt.2 negyedben is jól játszott,jóóóóó cukorral!Meccs alatt csak vizet ivott.meccs után mért és akkor ehetett,almát evett 10 ch-ot,fél 11 kor.Ilyenkor kimarad a mérés igen,A 2x-i vércukormérés és a tízórai 1 ...és tízórai 2.-már lehetséges.Ebéd otthon összekészítve,hazaérve 1 órám volt összedobni.Kicsi csúszással ettük azt is,ebéd előtt be is csúszott egy hipózás.Ebéd után minden rendeződött.Jó cukorral zárta a napot M.

Jó volt szurkolni is és jó látni a sok fiatalt,hogy sportolnak!!!!

(az Auchanbe mentem vásárolni vagy 1 -1 és fél év óta megint...és megállapítottam diab terén nagyon gyenge,nem teszek több körutat oda!!!)

Jó vércukrot mindenkinek!!!!

2015. március 26., csütörtök

Kamaszkor küszöbén

Mást se hallani..mint az amerikaiak így,az amerikaiak úgy.Egy iskolalátogatás éppen a havannai általános iskolában az amerikaiak részéről????Ők fizetős iskolából jöttek,ahol az iskola területén saját tó van,fás szakaszok és akkora a suli mint a fél Havanna.Bentlakásos életmóddal,fülig érő kamaszsággal.Nos ez M-ból azt váltotta ki,hogy alig bírok vele,de élménnyel van teli.Fordítókkal jöttek és remek hangulatot varázsoltak az egész iskolában.

Az erkélyről megpillantottam őket miközben teregettem.....Hát,aktív mozgást láttam.Ha a munkahelyemről jövök vagy megyek mindig látom M-t,P-át néha az udvaron.A cuki miatt ilyenkor nyugodt vagyok,ha látom mozog..Akkor a tól-ig vércukor ugye rendben lehet.(tudnánk is ha...mérne)
Amerikai lányokkal.(csak megköszöntem,hogy Viberen átküldte nekem-és mosolyogtam egyet)Igen,azt hiszem a vércukor mellett lesznek még aggódásaim:)

Sportorvosi:2 órás várakozás a Fradi-Birodalomban.Hát ezt eredményezte.Automatás vásárlás..Lényegi rész:az orvos egyetlen szót nem ejtett a diabetesről!Sőt semmit nem szólt,kérdezett.3000 ft bánta.Kérdezem én:pénzért fél lábbal is sportolhatsz mondjuk lehetsz futó????(megvan fél évre a leigazolás)-Szombaton reggel 9-kor belvárosi meccs!!!!

Ma Művészeti Fesztivál lesz a suliban,amire persze szerdán hívták fel a figyelmemet,hogy meg lehet nézni....P szerepel,így megyek,de átalakítva az egész tervezett programozásom és zsúfoltra sikeredett ez a hét naptárügyileg.

A héten történt:

előzmény..reggel nyomozott P ki ette meg a vaniliáskarikát amit anya tegnap este vett a boltban....P evett 3-at,anya 2-őt kapott,van még x db de hiányzik 10 db.M alszik..csak ébredjen fel!!!!!!!!!!
Felébred,számonkéri P,ki ehette meg????
Mosoly M részéről álmosan..."9 vaniliáskarika ja és ettem egy Dörmit,hipóóóóztam!"
Ez 87 ch!!!!!!!!!Adta össze P.

M mosolyog.
Na most mérsz egyet,parancsoltam rá.Minden további nélkül a reggeli mérést végzi::5.4.

Szóval a 3.1 hipóellátása este 21 óra után 87 ch.Amiről tudunk!

Másik megjegyzése:"3.1..hipóztam..majdnem meghaltam...ennem kellett!-ezt úgy előadva,hogy félig mosolyog.3.1-nél még nincs majdnem halál!!!!!!!!!

"kerekítek egészre"-ezt a ch-kra érti.Ha 33 ch valami az nála 40 ch-Ha 50 ch a vacsi és többet szeretne és ő mér:"jaj ez már nem sok"alapon odateszi még a gondolt ch-t és megeszi a 60 ch-t,hisze ez"jaj ez nem sok"-szerinte.

Mérés:M. mértél a suliban?Mennyi volt?-kérdezem.
"ö,3.3.."-mondja.
picit később:"ja nem mértem ám,csak kitaláltam!...."

Na?

Kamaszkor küszöbén.
..és én tegnap is kiszámoltam grammra neki a tízórait,uzsit,amit ma visz a suliba.Grammra,pontosan!

Jó vércukrot mindenkinek!!!

2015. március 24., kedd

Téli álom alvás



Annyi teendő tornyosul most....Micimackóval értek egyet...de nagyon,én is ezen gondolkozom.....


Sport orvosi,ahol az orvos 19 órától "rendel"majd a Csapatnak,én fogadó órázom,így munkaidőm után visszagaloppozom a munkahelyemre,a gyerekek ellátva ki mikor mit meddig csinál-mert ugye osztódásom még nem sikerült a varázspálcával,egy vásárlást is be kell iktatni,mert fogyóban a ch csökkentett kenyér és a hipó ellátáshoz szükséges dolgok...és edzésnapok,tehát összehangoltan végigvettük ki,mikor,mit tud,kell csináljon.Ha én "körutazom"valahol nem érek oda P-ért a sulihoz 16 órára-neki még nincs kulcsa saját kérésre-és bizony az idő az ami korlátokat szab.

Szombaton a reggel 9 órás meccs a Dózsa György úton sem lesz kis mutatvány,mivel bkv-val egy kisebb kaland így korán reggel a 2 gyerkőccel.

Szombaton a nagybevásárlásnak is bele kell férni,mert vasárnap zárva vannak a boltok....

Talán vasárnap..igen vasárnap lesz a napja,hogy megkezdem a téli álom alvást:)

Egyébként rengeteg M-nál a mozgás...sok hipózás van,alig találkozunk,vannak csintalan evészetek,óriási ellenállás a diab terén,már lassan a szót sem lehet kiejteni....kezdeti kórházi "élményeink"-ből még a blog elején írtam D-ról....Hát M is "eldávidosodott"....Bizony.
Jó vércukrot és majd jó téliálmozást...aki velem tart vasárnaptól...:)

2015. március 23., hétfő

Diab-tetoválás



Mindegy,hogy mit,de mozogni...

M-t kisorsolták a suliban,egy rendezvényen egy menetre jogosító jegyet kapott ajándékba.M felajánlotta P-nak.Mert jószívű:)Neki meg lételeme sok cm-rel a föld felett lenni:)))))
Találtam...Tetoválás....Örökös...(Bár nem tudom mekkora a fertőzésveszély..megéri-e a bőrnek és a felületi gyógyulásban bízhatnánk-e)
És ezt is találtam...Kipróbálható!Én biztosan megpróbálom hasonlóképpen:)Zsiri-piskóta.A pontszámaim-merthogy a gyerekeim pontozzák az ételeimet 10-es skálán-biztosan magasak lennének egy ilyen Zsiri-piskótával:)De adom az ötletet,hogy kipróbálhasd!
És ez????
Hm,ez???
:)


2015. március 21., szombat

Malév SC-MAFC



Nagyi palacsintázója...2.5 éve..


Mert élni tudni kell.Amúgy tervezem egy tesztre újra,így diabosan.

Paleosan,nővérem Boszorkánykonyha blogjáról....

Lehet ez utóbbival járunk jobban???
Banán-zab golyócska.2 banán 40 dkg zabpehely pici Eritritol.Összenyomkodni,megsütni.6.8ch/db.Tudom a banánnal óvatosan.Tehát így a banánnal óvatosan bánunk,most egyszer készült ilyen,de alacsonyabb cukiknál simán beleférhet.

Süti nyalóka.Keksz-tej(pici),rum aroma,kívül olvasztott diab csoki.Ételfesték színezte zöldre-pirosra.11.2ch/db.Beleférhet 1 db nasinak:)-mert mégis nyalóka és a gyerekek szerint finom is.


Kelenföld-3 óra.Lásd markoló a háttérben,nem számít,mérni kell!Megyünk a meccsre.Malév SC-MAFC.

MAFC-kupák...

Ott voltam:)

Végig ilyen szoros volt az állás.Érdekes volt minden szempontból ez a meccs.A Malév SC-MAFC pályán és pályán kívül.:))))

Cuki szempontjából jó volt,semmi zavaró tényező nem volt!!!

















Kijelző-de nem sikerült.Hajszál megint.....:(





Pedig beleadtak a Fiúk mindent.
Hazafelé a szokásos drukktól 12.8 volt az esti mérésnél,így lazán hazaértünk 19 órára,vacsi időre.2 negyednyi aktív játék este-éjjel eredményezhet hipót,figyelek,résen leszek!

Nem agyon agyalva,kis dobozokba mindennel felszerelkezve mentünk.Utazás:pipa,étkezés:pipa.Teljesítmény:pipa.Már nem agyalok rajta mi lenne ha,mi lesz ha..ott van minden és teszi/tesszük a dolgunk!

Jó vércukrot mindenkinek!







2015. március 18., szerda

Diabosan kamaszként...

Látod a végét???

Nos én sem.Nagyon szabályos az út,szinte csak egy irány,bár hátrálni is lehet...
Van kapaszkodó balról-jobbról.
Masszív/nak néz ki-mégis lóg a levegőben.
Látsz valakit a hídon???
Egyedül vagy.
Minden zöld,maga a környezet szép.
A fent és a lent.
Az út,engedély megadva a haladásra.
De nem tudod mi vár rád!

Csak tőled függ,egyedül!
Ez maga a diabetes.


Kamaszkorú diabeteses-sel az élet:nem is hosszan taglalva..és nem bántva senkit...de nem egyszerű.Némileg segítség nélkül.Az orvoslást nem érdekli a gyerek sorsa,darab,darab.Olvasom,hogy van kontrol ami fél-háromnegyed órás nekünk 8 perc volt!!!!!!!
Ha ezt csinálom azért szúrnak le,ha azt,azért.
Mi nem járunk diabos találkozókra.Hogy miért?Mert M-t nem lehet elvinni.Nem 6-7 éves aki azt csinálja amit a Mami  mond.És nem igy úgy ahogy a Mami mondja,mert ne ám már.Kamasz.A nagybetűs KAMASZ:

Nem érzi súlyát amit tesz.Simán-mai eset-3 egységgel többet szúrt vacsi előtt az Inzulinból.Kérdeztem:kiszámoltad?Mennyi az alap?"Ja én azt már nem is tudom,magas volt 18-at adtam"-mondta és írta tovább az angol leckét.3 egységgel adott többet!Kérdeztem ezt miért tette."Ja,eltévesztettem".-és írta tovább a leckét.

Kiszámolom a kekszet,pl 24 gramm.Ő nyitja a szekrényt és vagy 48 gramm kekszet simán befalatoz.Hogy miért?"Éhes vagyoooooook"-a válasz.

Suli idő:mérés?Á,nincs,nem mér,minek az.

Ebéd idő?Á,nem ettem meg,kaptam kenyeret XY-tól és kaptam egy uzsit is.(na,ilyenkor mi van???)

Edzés vége,ha éhes és gond is van:hipó...akkor vagy 50 ch-t pakol magának és szépen elfalatozza hazafelé.Este 21 óra utánt írunk!

Diab tábor????Hallani se akar róla.Ő nem!Ő más,de a normálisak között.És elő ne hozzam a témát.Nem megy táborba,max majd a csapatával edzőtáborba a normális gyerekekkel a nyáron.


Persze ott az az oldal,hogy ügyesen szúr,ha hipó van nem késlekedik...de az ingerültség nem mindig jó a környezet számára.Azért ügyeskedik a maga módján,de nem egyszerű az állandó kontrol.

Nem hordja a diabetes karkötőt,csak a táskájában van!

Ritka pillanat már ha diabetes nyelven képes velem beszélni.Mostanában nagyon nem tudunk szót érteni a diabetesben.

És nincs kamasz példa előttem aki beszámolna milyen volt,meddig tartott és mi a teendő ha....

A hormonok kezdenek működésbe lépni.jaj,még mi lesz.....

Az étkezésben kacifántos diétát követ M.Egyedi.Néha nem ártana fotóznom.Kb fél éve egyedül készíti a reggelit,vacsit magának ha itthon éri az étkezés.Nos azok a tányérok fruktóztultengésben vannak.(nem igazán enged fotózni)

Van összeesküvés P gabonagolyóival is.Belecsempészi bizony a M-diétába(hipózáskor)-de nem jár jól,mindig elcsúszkál a cukra!-még nem tanult belőle!

Az az igazság levettem a kezem róla.Hagyom.Nem üvöltözök.A háttérből figyelem.Ma például mérek éjjel,hogy több Inzut nyomott,nyilván a vacsi ch-ját nem emelte-bár nem tudom mivel kompenzált addig míg én levittem P-át a táncra....

Hát,nem egyszerű.

És emelem kalapom mindemellett előtte,a szitalyukas karjára,hasfalára és combjára,az ujjacskákról nem is beszélve....

Ja és mit mond reggel?(mindig én mérek neki reggel,ez így alakult ki)"Anya,úgy szúrsz mint egy állat!!!!"-és akkor jó reggelt mindenkinek,indulhat-vígan-a nap.

  A kutyafáját ennek a diabetesnek!-.

Sok humorral,nagy türelemmel,önfegyelemmel és empátiával....megoldható a kamasz-diab-kor.Remélem,hamar vége lesz!

Jó vércukrot mindenkinek!!!
Humorral fűszerezve:)-végülis minden kornak megvan a "szépsége"...Kis gyerek kis gond,nagy gyerek...