2015. november 27., péntek

Sweethomeból röviden

Rengeteg-rengeteg minden történik...
Lényegi részek jönnek:
A kapott emailcímre írtam a kosáredzések és a hipoglikémia kapcsolatában,kaptam választ is.Még sok-sok kérdésre kell válaszolnom,amit a hétvégén fogok megtenni.Így lehet majd csak elindulni M mit hogy csinál most és igazán mi az amiben változtatni kell majd.

Színházban volt M az Apukájával.Tele volt minden süteménnyel,gyümölcslevekkel(egy fogadás volt előtte) és "meg tudtam állni,hogy nem eszek,iszok.Egyetlen sütit sem ettem és nem is ittam"(magas volt már a cukra induláskor is)
Egy zero kólát kaptam Apától a szünetben és a vacsi is útközben ért....
Fegyelmezett,rendibendi gyerek!!!!

A suliban kerületi kosárlabdaversenyen bejutottak a döntőbe.Tehát újabb versenyek lesznek:)Sok-sok ch mehet a pociba energiának:)

P egyre jobban eszegeti a magokat(tökmag,dió,mandula)A gyümölcsök,zöldségek megint nemszeretem,hagyjál békén.Most nincs erőm,energiám erre időt szánni.Így tabletta formájában kénytelen vitaminokat bevinni.

Sok az éjjeli mérés,nem stabil az esti cukor....Én magam már le sem fekszem éjfélig,szinte a 4-5 óra alvásra álltam be.A gyerek cukra a fontos és bizony éjjelente hipoellátások vannak.Sweetmami zombisodik:)

Ma :
Kungfu hazajön Németországból,a családunk kabalatárgya:)Picit itthon lesz és újra útrakel világjáró útjára:)

Mindenki figyeljen a vércukrára!Közelednek a csokizabáló adventi napok...Biztos???????
Én megoldottam.
És továbbra is figyelek!

2015. november 25., szerda

"Távirat"

Luczay Doktornő hívott.
Megkérdezte megyünk vagy maradunk?
Hirtelen ért,de azt hiszem határozott döntés volt:megyünk vele:)
Egy másik kórházban praktizál majd tovább.
(M véleménye nélkül azért ez nem volt olyan egyértelmű válasz részemről).
Az ember mindig kap új lehetőséget.
Megtartjuk a Doktornőt:)-és másik Klinikán folytatjuk a kontrollokat,egyebeket:)

M-t megkérdeztem:egyértelmű válasza volt::megyünk a Doktornővel.
...

2015. november 24., kedd

Napi üzenet Sweetmamitól

Á....valahogy így:)
Tegnap osztályfőnöki figyelmeztető az ellenőrzőbe..mert nem a helyén ült M.
Ezért.
Bevésve egy ofő.....anyám.8.féléves ellenőrző is megy a felvételire....
Pecsét a diab miatt.(Azért nem egy kis nátha)
Pecsét a nem a helyemen ülök miatt.(a felvételin azért számít/hat)
...
Persze-persze aludtam egyet.
Egy éjszakát.

Kértem telefonos segítséget-mindig a nővérem,mert ebben a témában őt tartom a legjobban hitelesnek:)...
És reggel fogadóztam a Tanárnővel..

Nem én könnyeztem,hanem ő.
Nem én magyaráztam a lehetetlent,hanem ő.
Nem én szenvedtem a helyzetben,hanem ő.

A diab megtanított  mi az élet...mi az igazi fontos.
Nem elégedettek a közel 4.5-ös átlaggal M esetében?nem elég??????
Miért van kikérője a sport miatt minden nap??És napközi helyett sportol?
Hogy miért éjszakázom vele és hajnalozom?
És mit jelent csak elmajszolni egy csokit ha éppen idő van hozzá?És a Tanárnő a névnapi csokit is visszaadja a gyereknek(bob-bon)-"ilyen gyerektől nem kell"És a csoki jelentőségéről tud valamit a tanárnő?Mi az édes íz jelentősége????Tudja egyáltalán milyen anya-gyerek kapcsolat van közöttünk és igen:úgy beszéltem,ahogy kellett.Lényegi részt kiemelve.Igen ne üljön mereven az iskolapadban olyan mellett aki mellett nem szeretne.Legyen választhatósága.Feltételekkel!!Ha nem tartja be:legyen szankció.Összetolnám a nyomorult padokat ,úgy 4 gyerek miért ne ülhetne egy csoportban egymással szemben-mellett?????

Legyen szabály!A diabban is van.Így élünk,szabályokkal.mereven és tartjuk magunkat.

Sokat nevetünk,vidámak vagyunk.
Szeretet van.
Minden perc a szeretetről szól.
A lehetőségről.


Nem ülsz a helyeden és....beírás?????

Nem haragszom!
Aláírtam.
Megbeszéltük.

"mennyit szúrsz este ,20 egység Inzulint?????Rendben!"-búcsúztam el tőle 22 óra után mikor hazaért az edzésről.
Van fontosabb dolgunk....:)

Mindig adjunk lehetőséget!
És súlypontozzuk a dolgokat!!!

"Szeretlek ahogy vagy..nem tudlak nem szeretni..."-agapé fogalomkör amit éjjelente tanulok..hogy több,eredményesebb és szerethetőbb legyek!

Üdvözlettel:Sweetmami:)

2015. november 21., szombat

M "szösszenetei"a diabos étkezés terén

A mi esetünkben kicsit már módosul mindez....Bár csak úgy,hogy Anya nincs jelen,de a háttérből figyel.Nem mindig tudok 3 felé szakadni.Az utóbbi időben már nem mindig sikerült...
Szerencsére azért még nem omlott össze a felépített rendszer.A diab terén futólag egyeztetünk M-nal,vagy telefonon.Most éppen egy emailt kell írnom a Diabeteses Focicsapat dietetikus-orvosának...:)Bizony M apukája lelevelezte a Diabeteses Foci managerrel,akitől végülis megkaptuk a Doktornő elérhetőségét.
A diabos napló 1 hónapos vércukorértékeit kell mellékletben csatolnom.Kimondottan a sport miatt és a sportért történik mindez.Ha már tenni kell,a diab az olyan,hogy nem lehet nem tenni.......akkor jól kéne csinálni,vagy legalábbis legyen egy út a jó felé.....

"Anya,vettél csokit"-M
Igen!-mondtam.
"milyet?"-M
Balaton szeletet-én
'Á,az nem csoki,az csak egy szelet:))))"-M.


A suliban versenyeztek a fiúk szendvicsevésben-mondta egyik nap M.
'És te is ettél?"-kérdeztem.
Aha-volt a válasz......17.8 lett a cukrom,de nem mondtam...
"És mennyit ettél,egyet?-én
Nem,kettőt.Mindegyik másfajta volt....megkóstoltam-M.

A Tibi csoki elfogyott?????-én
"aha"--M.
És,milyen intenzitással?Kockánként?-én
...
öööhm...ö....ha alacsony volt a cukrom úgy...-M
és témát váltva ment a nap tovább..




"úgy ennék valami extra csokis sütikét is"-vacsira hangolódásnál M.



Nem néznek a többiek,ha te a 2 db kekszedet majszolod???-én
Nevet:az vicc:)...nem.



De volt rá példa,hogy M ajánlott fel nekem a dobozából egy nápolyit,mert neki tettem ch-kat,de magamnak semmit....pedig..kiszámolt a napi ch-ja.De megesett a dolog.(mindig van 2 alternatívával több a dobozban neki,hogy választható legyen azért)-ebből tudott megkínálni,mert a családban én vagyok az ájulós,elég alacsony vércukor értékekkel élem a napjaimat...


Most derékfájás van M-nál,a sport picit megterhelő.Én vagyok a masszőr esténként...és az infralámpa együttese valamiképpen enyhít a fájdalmán,de....én szakirányt látok már a dolog mögött....Óriásit nőtt M és akár ez is okozhatja....
Mindenesetre így kimaradt a Sportos Cukorbetegek Csoportja által szervezett figyelemfelhívó röplabdázás...

Egy kedves ismerősöm ajánlott egy valamit-konkrétan nem írom le mit-és azt még beszerzem...az én elméletemben az Inzulin mellett kiegészítő immunerősítő szerepet többminden betölthet...így persze a beszerzés meg fog történni!Azért a Varga-gomba is felszívódásra kerül M szervezetében...szerencsére beteg nagyon régen volt,"csak"sportsérülések voltak!!!!Ez az ami nem mindegy az ő esetében!!!
Tegnap a boltban teljesen teli pakolt kosarammal ácsingóztam a pénztárközelben,de jött egy fiatal srác egy darab termékkel,intettem ..menjen elém...s ment:)Majd egy kislány az anyukájával szintén jelentéktelen vásárolt holmival..hát persze magam elé engedtem.......és egy idős hölgy,a kosarában lapult némi tisztítószer....hát előreengedtem....és én csak álltam ott a tele pakolt kosarammal:))))))))))Azt hiszem aki ad,kapni is fog..És hálás vagyok,hogy aznap kaptam!!!Figyelmet,törődést és bizony ez így működik!!!!

A Diaboló Alapítvány és a Cukorbeteg Gyerekekért által létrehozott kisfilmet látva is mintha magunkat látnám...az éjjeli,hajnali 3 órás méréseket....Minden forgatókönyvszerűen....Most is túlvagyok egy éjjeli mérésen,mivel este 21 órakor vacakolt a vércukor M-nál..Addig alvás sem volt,nekem onnantól kezdve indulhat a pihenés....egészen reggelig,amikor is Inzulinozás...időre kelés van..ébresztés:)Pedig:Vasárnap van!!!

Vigyázni a vércukorra!Felöltözve,egy jó intenzív séta????Aranyat ér a séta!!!!!

2015. november 17., kedd

Na,milyen volt a mai vércukrod?


Nos,ilyen is volt pár napja..Ezért nem látom M-t.
Ma fél 7 kor keltettem reggel,szúrás..inzulinozza magát.(P-át 6-kor keltem,hogy készen legyen).Én innen távoztam dolgozni.
Nap folyamán egy hívás 2 percre,éppen indult iskolaelőkészítőre Kispestre....én még vásárolni,nem taliztunk...Majd még estére visszaszólított a munkahely.P is telefonon üzit hagyott éppen hol van,indul haza este 18 40-kor.
M tól üzi:"Anya.Edzésre mentem.Este 10 -kor tali.Szia!M....és smilek.
Várom az este 22 órát....reggel fél 7 volt,hogy találkoztam a gyerekeimmel.....
Minden háttérmunkálatnak jól begyakoroltnak kell lennie,hogy ez így menjen.

Akik még ez előtt állnak(kiskamaszkor-kamaszkor)és diabos gyerekük van..csak üzenném,hogy tud menni ez a dolog szülői felügyelet nélkül is,de!!!!!!!Óriási munka előzi meg,az alapozás.Ha jó alapokon nyugszik,nyugodt leliismerettel hagyhatjuk Őt.....akár este 22 órakor is hazajönni az edzésről:)
A biztos bázis úgyis mi magunk vagyunk,adjunk eszközt neki(szószorosértelemben)-és legyen a kommunikáció nyílt,nagyon megalapozott és igen követeljük meg az elején a vasfegyelmet.mert abból lehet visszavenni.

Várom a 22 órát,hogy megkérdezhessem M-t:"Na,milyen volt a mai vércukrod?":)

2015. november 15., vasárnap

10.Egy Csepp Világnap

10.Egy Csepp Világnap a Syma Csarnokban.Katus Attilával a Diabetes Séta után azonnal:)A heliumos lufik megint nehezen repültek el a magasba,de az esőcseppek sem nehezítették meg annyira,hogy ne repültek volna el....

Ezt egyik évben sem hagyom ki:)

Hogy miért csak rólam van fotó???(már cenzúráznak a gyerekek)

Én már csak délután érkeztem a Rendezvényre,ma Apás nap volt a gyerekeknek.Reggel már 9 órakor meccs volt Kelenföldön,Malév győzelemmel!!!!!A gyerekek eléggé fáradtak voltak már 3 órára,így maradt a séta és hazafelé indultunk.M hipózott is szépen.Persze a sok gyaloglás,az egész nap talpon lenni és egy délbeni Meki nem éppen hoz esti-éjjeli jó vércukrot.Megírom a bejegyzést és hamarosan éjfél is lesz,mérhetek egy ellenőrző értéket.

Ott is a vércukormérő állomásokon mérettünk vércukrot.M a sajátján...neki nem mérhet más csak ő és én-alapon:))))P nagy nehezen ült a székbe...:Meki utáni 6.0-ás értékkel.Apáé is 6 feletti volt.M vergődött a 3.7-tel.Én egy 5.0-át produkáltam-de én otthon ettem és tudatosan:)

Találkoztam a rendezvényen pár Ismerőssel,jó volt őket látni!!!!!!!

Sikerült Kis Doktorúr által kicsi protekcióhoz jutni és a Diabos Focicsapat Dietetikus orvosával sikerül majd beszélnünk.(...:)...)-valahol ez óriási előrelépés a sport terén.Lényegében elmondta a Doktorúr,hogy ez annyira egyedi mindenkinél és nagyon-nagyon nehéz erre bármit is mondani.A kosárlabda több mozgástipusból tevődik össze.Más egy edzésfolyamat és más egy meccsezés.
Előrébb nem lettünk,de valamelyest világosan látszik,hogy M önkontrollja az,ami előbbreviheti ezt az egészet.Neki kell picit kiismerni a helyzeteket.És bizony néha edzés közben is mérni és ha kell meccs közben is........

Még nem tudom a figyelemfelhívó 24 órás röplabdázásra regisztráljon-e M.Hétvégén lesz.M nem pihen.Mindig úton van,mindig versenyez és még sulielőkészítőre is befizettem...Félek,hogy sok lesz picit....

Készítettem egy jó kis sütőtökös kókuszgolyót.Egyelőre én falatozom..isssssssssssssssteni!!!!A gyerekek tartózkodnak a sütőtöktől...Hát nem érezni benne......és igazán egyszerű,finom süti.
Sütőtök(sült),keksz,lekvár,fahéj,kókuszreszelék kell hozzá.Golyókat formázni és kis kókuszreszelékben megforgatni.Lehet bolondítani darált dióval,és pici rum aromával is:)

Büszkén hirdethetem a jó vércukrot mindenkinek mottómat!



2015. november 14., szombat

Párizs............................Világnap!

Kungfuka Párizsban.(régebbi kép) Egészen más Párizst tekintettem meg a hírekben... Szomorú....
Ma is koránkelés,reggeli Malév meccs a kosárcsapattal Kelenföldön.Apahétvége,így ezt vele teszik meg.Én tanulok és délután a Diabetes-sétán találkozom velük...Mivel ma Világnap!Diabeteses Világnap!






2015. november 12., csütörtök

Sulinézőben:pipa

Tavalyi diab-sétán a profi fotósorozatból mentettem...

Hát,nem volt olyan feledhető-hiszen a helium valamiért nem akart "működni"..pici esőcseppek nehezítették meg a dolgát:)Az idén is készülünk a sétán ott lenni,képviseltetjük magunkat!

Ez egy suli folyosórészlete.Mindenkinek zárt szekrény,saját!!!!

Ez a suli folyosója.Gyönyörű iskola.Kérdésem volt persze,ha M ide jelentkezik és felvételt nyer...diabos téma jött.Egyértelmű igent kapott.Tavaly végzett a suliban egy diabos gyermek.Tudják mit jelent.Tisztaság mindenhol,a mosdó kifogástalan!

Lényegében többet képtelen vagyok írni,4 órát aludtam,48 órája egyik teremből a másikba esek be,nem tudom összeszedni a gondolataimat,ma már lifteztem lépcsőzés helyett..el-fá-rad-tam.

VÉRCUKORRAVIGYÁZZONMINDENKIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!

2015. november 9., hétfő

Röviden:)

....Küldj időt!!Légyszi,légyszi!
Éjjeli méréseken túl,túl jól sikerült az edzés 2.7-re:)Éjjel van a kompenzáció:)Velem:):)

Pergő,izgő-mozgó napok jönnek,este egyeztetős kupaktanáccsal ki,hol,merre,meddig....
Ha túléljük a hetet a szombati Cukorbeteg Találkozón-az Egy csepp Világnapon ott leszünk.:)

Még jó,hogy vasárnap lesz M meccse valahol Kelenföldön:)Tehát pihenős hétvége sem lesz????
Akkor jöjjön majd a jövő hét:)

Mi őrizzük a jó vércukrot-amennyire ezt ilyen időben,ilyen intenzitású napok mellett lehet......(kerületi foci bajnokság,napi edzések,iskolaelőkészítőn részvétel,nyílt nap középsulikban....)

De azért:mindig figyeljünk a vércukorra!!!!(Már tele vannak a boltok stollenekkel,Mikulásokkal,szaloncukorral...a mérték legyen az ÉRTÉK!)

2015. november 7., szombat

Kinövi,ugye?????

Igazán ez az a cikk ami mindenre érvényes,de a diabetesre nem...
Pár héten keresztül elhangzott ez:"Kinövi,ugye???"
A szerelem múlandó,egy-egy fellángolás is elmúlhat,ha találsz egy(két)okot,hogy ne lángoljon:),az ételek íze is finom,de egy idő után már nem érzed.....Egy seb is ha lesz......Begyógyul.A nátha is elmúlik.
Mindenről tudomást veszünk,lehet lelki sebek maradnak egy picit,de azok is beforrnak-ha jön egy újabb szerelem:))))
A dibetes-1-es tipusú-nem múlik el,nem növi ki!!!!!
Az egyik "Ugye kinövi?"kérdés a gyógyszertárban hangzott el a gyógyszerésztől.Hát ezen meglepődtem,hogy szakmabeli és nem tájékozott a diabetes témakörben.

Itt van M-nak,itt van nekünk a diabetes.
Ma déli program Apával lesz,paksi kosárlabda mérkőzésre mennek.Hamburger lesz fél 1-es elfogyasztásra,amit én készítek 60 ch-ra nézve:))))

Úgyhogy ballagjunk az úton tovább a megmaradt,ittmaradt és ránk osztott diabetessel.

                                                               NEM,NEM NÖVI KI!!!!!!!!:)

2015. november 4., szerda

Iskolaválasztás

.......Időhiány,picit zsúfolt hétköznapok,felgyorsult élet ami most jellemző ránk.Este pici kupaktanács a másnapról(ki,hová,merre)és futás tovább.
Megint plusz ch a dobozban,foci kerületi M-nak.Konkrétan iskola előkészítőre sem tud menni a kerületi sport rendezvény miatt.
Több iskolába elmegy/elmegyünk megnézni...iskolaválasztás előtt áll M.
Van már 2 iskola is ami tetszik.
Próbálok vele beszélni a nap végén a cukorról is..olyat válasszon amit bírni is fog....Majdnem sírok mikor mindenhol olvasom a programokat.Sítábor külföldön,itt program-ott program.Az angolosok cserediákprogramja.....Istenem-hogy vészeljük ezt túl?????
Rendben is lesz ha egy erős Gimnáziumban tanulhat....de...
És elsőre mi érdekli?A tornaterem a sportolási lehetőség.
Így felkeresek még egy iskolát,ami kimondottan a sportra épít....egyénileg.
Már sírtam is,hogy M aligha tud külföldi attrakciót ilyen diabos háttérrel...A napokban segítséget kértem emailen a Doktornőtől,hogy ugráltak a cukrok és...ismételten baki történt.Actrapidot csökkentse,Lantust növelje.Hogy mi a bibi ebben?-Hogy Actrapidot soha nem szúrt még!!!!!Tehát megkérdezem M nak akarta írni?????Vagy egyszerűen elírás(email).Ha ilyeneket figyelembe veszek hogy legyek bizalommal Iránta pl egy sítábor kapcsán,hogy minden tutin menjen egy külföldi síparadicsomban?????
Maradt a megérzés és magunk állítottuk be a dózist!Nagyjából jó is lett.
De azért,hogy az orvos nem kattint oda a gyerek kartonjához,hogy Humulin R-t szúr és Lantust....Inzulinos gyereknél azt hiszem nem mindegy,hisz egészen más Inzulintipusok ezek....

Nem mindig tudom tervezni a napokat és ettől picit bizonytalan leszek,sok estém már megint álombazuhanás és reggeli azonnalébresztő.De még koordinálható.

P-át nem is említve a zöldség-gyümölcs piramissal.(határozottan megvonok és így letuszkol egy-egy cikk almát)-amúgy nem lenne semmi eredmény.Hogy mi a megvonás?Amit legjobban szeret:én!:)

Malév csapattal is meccsezés volt a hétvégén-3 negyedet végigjátszott M.Büszke vagyok rá!!!!!!!

És megint rohannom kell gyerekek ébresztése és indulás dolgozni.
És még mennyi mindent nem említettem:)))))))))))-de majd legközelebb!