2023. július 19., szerda

Cigaretta-fóbiám

/ha nem alszol kellőképpen jól...ez az állapot uralkodik el rajtad/




Mostanában nagyon dohányzásellenes lettem.Írok erről,mert napi szinten érint és mentális rosszulléteket okoz.


Nem bírom egyszerűen a füstöt de semmiféle cigaretta-alternatívát sem fogadok el és ennek végtermékét sem passzívan.

A dohányzás abbahagyása után a tüdő képes "varázslatosan" meggyógyulni a dohányzás okozta rákos mutációkból - állapította meg egy új kutatás.-mert milyen jó is lenne ha az emberek gyógyulnának ha elhagynák....


De nem teszik.És az én ismerettségi körömben sem alkalmazkodik egyetlen dohányos sem.Soha,Ők nem alkalmazkodók.

Aki alkalmazkodik ebben a szituációban az a nemdohányzó.Munkahelyi dohányzás is ide sorolandó,nem igazságos a nemdohányzó a munkaidő 100%-át a munkával tölti a dohányzó megszabhatja mennyi időt hagy ki a munkájából amit cigarettázással tölthet el.Én ezt biztosan nagyon szogorúan időegységre osztanám be,betartatva😊A nemdohányzó ugyanennyi időegységet tölthetne el kint a munkától távoli helyiségben pl tea,vagy kávéfogyasztási idő is lenne nálam nem csak dohányzásra kijelölt hely.

Értem én hogy iszonyú adóbevétel,na de álomvilágomban egyáltalán nem lenne a Földön dohányzás😇


És még drágának is tartják az árát,de megveszik és más termék drágaságát szidják és panaszkodnak mi milyen drága.Pl benzin,élelmiszerek.Véleményem szerint pedig aki dohányos egy szava nem lehetne más termék drágaságára.A passzívan füstöt szívó embereknek pedig kitartást,nem egyszerű olyan társaságban lenni ahol egyedül te vagy aki nem dohányzik!


Találtam egy cikket is,persze Sweetmamiként szívügyem ez a terület is....

Dohányzás és cukorbetegség: egy pár – életmentő a leszokás

A dohányzás ártalmainak egy része – szív-és érrendszeri problémák, tüdőbetegség – közismert, ám arról kevesen tudnak, hogy a dohányzás felborítja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét is, és inzulinproblémákhoz is vezethet.

A nikotin ugyanis megemeli a vércukorszintet, ha pedig a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű cukrot tudjanak felvenni, és a vércukorszint is az ideális tartományon belül maradjon. De a túl sok inzulintermelés a sejtek inzulinra való érzékenységét csökkenti, ez pedig egy idő után inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget okoz.

Az inzulinrezisztencia kialakulásán felül a dohányzás más módokon is növelheti annak a veszélyét, hogy kialakuljon a 2-es típusú cukorbetegség:

Gyulladást okoz a szervezetben a cigarettában található kemikáliák miatt. A testünk, ebben az állapotban nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.

Hajlamosít a hasi zsírlerakódásokra, ami szintén a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli,

Növeli a rossz- és csökkenti a jó koleszterin, illetve a triglicerid szintjét a szervezetben, melyek szintén összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel.

A cukorbetegeknek köztudottan fontos ellenőrizni a vércukor-szintjüket, ám a dohányzás, sajnos, ezt is megnehezíti azzal, hogy felborítja a szénhidrát-anyagcserét. Így az inzulint használó diabéteszes betegeknek még több inzulinra lehet szükségük a vércukorszint egyensúlyban tartásához.

A dohányzás, sajnos, a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is valószínűbbé teheti, hiszen ugyanúgy, ahogy a tartósan magas vércukorszint, a dohányzás is károsítja ereink falát, így szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. De a dohányos cukorbetegeknél a szokásosnál is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki még szemproblémák, veseelégtelenség, neuropátia és erekciós problémák is.

Csakhogy életmódunkat mi irányítjuk, és ha nehéz is letenni a cigarettát, amint sikerül ettől a rossz szokásunktól megválni, a dohányzás okozta károk visszafordíthatóvá válnak. A cukorbetegség kialakulásának kockázata csökkenthető, illetve, ha már diabéteszesek vagyunk, a szövődmények kialakulásának kockázata visszaszorítható a csaknem „normális” szintre.

A dohányzás abbahagyásával egyértelműen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye: a vérnyomásunk és szívverésünk már 20 perc múlva visszaáll a normális szintre az utolsó szál cigaretta elszívását követően, a leszokást követő egy év múlva pedig a szívbetegség kialakulásának kockázata a dohányzókhoz képest felére csökken.

Ami pedig vércukorszintünket illeti, amint abbahagyjuk a dohányzást, a szervezet szénhidrát-anyagcseréje és inzulin-felhasználása is elkezd fokozatosan helyreállni. Szakmai megfigyelések alapján már 8 héttel az utolsó cigaretta elszívása után javul az inzulinérzékenység, csökken a vércukorszint, jobban kezelhető a diabétesz. Azoknál, akik még nem cukorbetegek, a leszokást követő 2 év elteltével a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata fokozatosan csökkeni kezd, és 10-12 év füstmentes év után szinte ugyanolyan szintre esik vissza, mintha soha nem dohányoztak volna.

Igaz, a dohányzásról leszokni nehéz, de rengeteg olyan módszer, leszokást segítő eszköz, gyógyszer és terápiás eljárás létezik, melyekkel megkönnyíthetjük ezt a feladatot. Forduljon bizalommal kezelőorvosához, aki segíthet felállítani egy személyre szabott leszokási tervet!

A dohányzásról való leszokás mellett természetesen más változtatásokkal is segíthetjük a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését, vagy ha már kialakult, a betegség a vércukorszint kontroll alatt tartását. Mindkettőhöz az egészséges életmód és diéta a legfőbb kulcs. Ez rendszeres testmozgást, az ideális testsúlytartomány megőrzését vagy visszaállítását követeli, továbbá zöldségekben, gyümölcsökben, rostban és sovány húsokban gazdag, kiegyensúlyozott értend megtartását.

Relaxációs technikák elsajátításával és a stressz elkerülésével, szintén sokat tehetünk mind a megelőzés, mind a kezelés végett, hiszen a magas vérnyomás is a cukorbetegség rizikótényezője. A kezelési tervet azonban csakis orvosi felügyelet mellett alakítsuk ki, mert a vércukorszint ellenőrzéséhez szakmai felkészültség szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése