2021. január 18., hétfő

Tea lekvárral

Csak mert orosz hét van.Lekvárral-lehet diab is-ízesítettem a teát.....bogyós lekvárt tettem bele..és Isteni finommmmm!






 

Gasztroangyal 15. rész - Orosz konyha (2016)

Orosz hét vette kezdetét.
Nagyon jól összeállított anyagot találtam az Orosz gasztronómiával kapcsolatban!
Elkezdtem fejben picit oroszosan -is-szervezni a bevásárlást.Egyelőre belefutottam cirill betús termékbe de mivel már nem látom a kis betűket ezért otthon nagyító alatt megnéztem és Bulgária-i termék volt....
Már a boltba is nagyítóval kell járjak,mert az ételek honnan származik felirata elég pici betűvel íródik és szeretném látni honnan származnak az ételek!

A teázás világát olvastam el.Pici apróságot belecsempészünk majd mi is a teázásunkba,ami oroszos lesz.Grúz teát kell beszereznem és sok zöld teát isznak.Szamovárból lenne az igazi,de nekünk a vízforralós verzióval készül majd.

A kaviár is érdekesség lehet.De!Megint belefuthatunk a jó gasztro -élménybe ami piszok drága!

Megkóstolnám a Heringet,a ruszlit....
És mivel én menza ételt eszem a munkahelyemen ma scsi leves volt!Hát imádtam a káposztás,uborkás ízt.Orosz leveskülönlegesség.Nagyon stílusos volt,nagyon boldog voltam!

Blincsiki sztvaragom-Bizony a túrós palacsinta...hmmm-erre készülünk.És kijevi csirke lesz fokhagymás burgonyapürével.

Gyönyörű teás csészém ugyan nincs....de még lehet:)-akár Oroszosan csicsás:
.
És:
Édes lekvárt tesznek a teába édesítésképpen....

Azt hiszem izgalmas hétvégi záró nap lesz megint:)

A 2 kamaszom nem jelentkezett az orosz menüre.De mindig érdeklődnek mi az,hogyan,miképp.Egyelőre szkeptikusak a témában.De hiszem,hogy egyszer csatlakoznak majd és eszünk egy jót közösen.
Tippelem az olasz konyhát és M szereti a sushit....így a japán hétnél szerintem velünk tart.A Svédek hetén is jót eszünk majd,mert elmegyünk majd az Ikeába:)Az is közös étkezés lehet...
Addig meg csak én utazom a nemzetek konyhái között a Párommal.

A hagymalevesre többen rendelésüket adták le....Hamarosan vacsora-csata:)

Holnap elindulok valami orosz ajándék után kutatni....(Valakinek valami tipp?)




2021. január 17., vasárnap

Francia gasztronómia-záró napja

Igazán jól sikerült a Francia hét.

Divatbemutató:)40 mp-ben:)A gasztronómia mellé elengedhetetlen a mozgás!!!:)))
Edami sajt.Brie-fokhagymás,Brie original,Morbier sajt,és zöldfűszeres Gomolya sajtot ettünk.







A beszerzést közösen oldottuk meg.Elképedve láttuk milyen drága a minőségi sajt!Kóstolót vettünk csak.







Viszont fantasztikus sajttálat sikerült készíteni.A dió igazán jó kiegészítés volt!

Hát ezt vacsorára ettük és elmondható még étterembe is megállta volna a helyét.Nagyon gusztára sikerült!



Ez a napi menüsor.Reggeli,ebéd,vacsora És bort ittunk.Ma gyalogosan közlekedtünk!!!

A bagett jó kiegészítő volt!A reggelinél is!


Az ebéd.Hát megszólalt!Már nagyon vártam mikor készíthetjük aztán azt,hogy mikor lesz kész...A cipóba töltés jó ötlet volt!
Desszert palacsinta volt.Igen.Van ch!!!(séta,séta,séta)
 Bizony kell párolni,azaz karamelizálni a hagymát sokáig!Az eredményt látni a fotókon!




A sírás is alap volt,hisz a hagyma illóolaja megtette hatását!De minden főzéssel telt idő egyébként élvezetes volt!!!

A reggeli jó napindító,harcsa pástétomot kentünk a bagettre.Tejes kávét ittunk.Póré hagymát ettünk.

Meglepinek kaptam Francia kekszet .
Én Dijoni mustárt vittem ajándékba.

És meglepetés is volt és sikerült megteremteni a Páromnak pár percbe telt de meglepődtem mert nem számítottam rá és francia héthez stílusosan:francia krémes volt a meglepi süti!!!Most "együttállás" van a Párommal,mert vagy 20 napig egy idősek leszünk és ő lép tovább egyet:)Meglepi volt a francia krémes!!!!💓

A francia gasztronómiáról olvastunk és érdekességeket megnéztünk a neten.Pár percet hallgattunk francia zenét/sanzont/-és jól telt a hét...

Mindezt pár órába belesűrítve,mert a héten csak a vasárnap adatott nekünk..
Jövő hét:Oroszország lesz.Már megbeszéltük a hétvégi menüt.





 

2021. január 15., péntek

Francia hét-hagyma leves-Bonjour

A hagyma leves alapanyagait szereztük be.

Palacsinta lesz a második fogás.Mert eszik a franciák(Nutellás.)

És még megbeszéltünk online ezt-azt kiegészítésképpen a francia héthez.

Azért így is érdekes egy kapcsolat...A gasztronómia által összeköt valami.

És ami nem mellékes így is közösen vásárolunk(ki-ki a maga lakóhelyén),mert az alapanyagokat össze kell írni és osztozni ki mit  szerez be és hol...(megbeszélés)

És azért az összhangnak is meg kell lenni egy ételsor tekintetében..

És ami a legfontosabb hétvégén talizunk-most csak pár óránk lesz ezen a hétvégén-és együtt elkészítjük az ételeket.

Mindig van hetet lezáró bónusz ajándék a másiknak:)

Nagyon élvezetes és klassz egymásra épülő kapcsolat.Gasztronómia ami összeköt a nemzetek váltakozásával.

És még valami....utánaolvasol,érdekességeket találsz az adott népről...városról....nem mellékesen tudásod is bővül!!!!

A hagyma leves ch tartalma nem lehet sok,a hagyma elenyésző ch tartalommal bír(100g/7.6),a vaj cukortartalma,a bor némi ch-ja és a kevéske liszt...de összes mennyiségbe nézve az minimális.Ha cipóban fogyasztod na az már ebéd adagnyi ch tartalom.Mi megpróbáljuk így enni...

M nem lesz otthon,P pedig köszöni ezt az ételt nem vállalja be:)Így nekik Interfood gondoskodik az ebédről.

A sajt tál-dióval- és a bagett sem marad majd el...Igazi ínyenc asztal vár majd bennünket a hétvégén.Azért a sajtok is zsírosak vigyázni kell vele.A drága áruk miatt kimondottan sajt kóstoló-nyi mennyiséget vettem meg többféle sajtból.

Megint kiütközik a nemzetek konyhájában hogy minden nagyon drága...huhh...nem a mi magyar fizetésünkhöz mérten alakítják a gasztronómiát a franciák sem!

Vasárnap képekkel jövök mit sikerült kihozni a megvásárolt alapanyagokból!

Érdekességek a francia hétre:

https://youtu.be/BHVbzQC4UYo


https://youtu.be/uX6gNlOBgNE

https://youtu.be/sl_s0_K1r6E

Pillanatképek :Párizs

Készülök!

BONJOUR!!!


Forog a filmem

18 óra 30 perc....
Este.
Nézed az email fiókodat és:
Bizony.
Törölték a február 11-ei időpontomat.
Azaz lesz időm:)
Mert Március 18-a az új időpontom az OH szerint.Indoklás nincs.
Ez az 5.időpontom!!!!


Hétvége akkor főzés,ala'France....ízekben💓
Pont így ahogy az animált képen:)

Lehet így kellett lennie?????

 

Online világ....-a csokigolyó esete

Kinyílt az Orchideám..pedig teljesen tönkrement és szerettem volna ha lesz belőle valami.Lett:)

Fejlemény a Portfóliómban.Ha Orbán Viktor meghosszabbítja a  most életben lévő intézkedéseket akkor online lesz a minősítésem.De jelen helyzetben mivel még nincs febr.1-je és várjuk mit mond Orbán Viktor így az az eljárásrend hogy kijön a delegáció hozzám.....Ez papírforma.Ja és nekem a papírformára kell készülni.Azaz mindkét opcióra.
Neki is állok,hisz az asztalomon lévő paksamétából táplálkozom...nem kevés anyag,szakmai anyagok...és ugye eszközileg is készülnöm kell....(önköltségből okosan!)

És ha kell valami az oviban nekem-egyedül vagyok 19 gyerekre 2 SNI-csak keressek valaki személyt a telómban és csörgessem meg....és ha tud jön....Na itt van az a pont amikor nagyon jár a buksim,nagyon elkezdtem erősen gondolkozni....és tudom mennyit érek.Tudom mit bírok el és tudom nagyjából mi jár nekem.(nem ez)
Online világ...de csodás....

Idővel állok hadilábon,mert mellette élet van,takarítás van,és én csak hétvégén találkozom a Párommal,amikor is lenne időm portfóliót írni...Miért is ne így lenne???Lopott idővel gazdálkodom így!

Sweetmamis napi esemény:
Szülő reggel előadja a müzli és a csokigolyó milyen jó reggelire....Én előadom az én verziómat.
Néz.
Ő is azt eszi nem csak a gyerek és állítja igen az jó hatással van ...miután megkérdezem tőle:"Ön szerint jó ez így reggelire?"
Eltelik 24 óra.
Jön a Szülő.
"Ma csak kávéztam így a gyerek is csak tejes kávét kért -és így fog reggelizni az oviban"
Hoppá.
Odaért az üzenet.
Javasoltam igen,hogy olvasson utána az interneten.....

:)

 

2021. január 14., csütörtök

Jobb ha nem szólsz hozzám-időszak

Rész-egész...Nagyjából ennyi.
Ez a munkám.
4.nekifutásra végülis 3 nap híjján de nekem már nem online lesz a minősítésem.Ma kaptam a hírt,hozzám kijönnek.
Maszkban,a legnagyobb pandémia idején....
No problém.
Nekem miért is jelentene problémát?
Kalapból kihúzásos alapon volt annak idején ki legyen a soros a portfólió írásban.Hát én nem hagytam hogy húzzunk,önkéntesen bevállaltam másnak ne kelljen.Hát úgymond mártír szerep itt van az eredménye.Negyedszer futok neki és most a járvány idején full létszámos ovis csoportommal,úgymond nem kevés struktúrális és szerkezeti átalakítás közepette %-nak...A fejem felett tetőt szigetelnek,fúrnak egész nap,a villanyszerelő áll a létrán,a számítógépes szakember megpróbál netet varázsolni majd kb tavaszra....betonoznak az épületben...a dajkák 18-ától új munkarendben kezdenek dolgozni és hát most 1 hónap probaidő indul..mikor is nem máskor????Hát pont most.
Pedagógiai asszisztenst az évben nem láttam pedig nálam van 2 SNI gyerek nem kevés kóddal!És ez még csak egy szelet a sokból.....Optimális minősítési időpont!
Aki tudja miben vagyok most és az ovi-építkezés mit generál már hónapok óta az életemben...az csak annyit mond:részvétem!

Semmi nem optimális a jelen helyzetben a minősítéshez.

Egyedül kell végigcsinálnom a napot mert segítőm sincs minden egyéb ok miatt,pedig a legproblémásabb csoport az enyém.
No problém!

Iszonyatos utazással ünnepelném meg a sikeres védésemet,de sajnos Covid van....Hova is mehetnék????

Igazán ez most azzal jár majd,hogy egy perc időm nem marad....csak gépelés,csak szakma és mindent tutira jól kell megcsináljak!
És hajt az időpont....

Itthon eljön az ételrendelések ideje...a gatyám rámegy majd...de időt kell nyerjek a boltba nem kell annyit menni-vel és a főzésekkel.....

Ez az az időszak :mikor jobb, ha nem szólsz hozzám:)