2017. június 19., hétfő

4 év diabosság/összefoglaló/

Ma van 4 éve.
Azon a bizonyos napon,a bizonyítvány osztás közben,után..a laboreredmény sok csillagos s.o.s beutaló....irány a kórház.
Már 4 éve.
A diabetes nem válogat.És ha a 4 évet nézem tényleg nem.Már az ismeretségi körömben is lettek azóta diabeteses gyerekek.
Van,akit a diab kapcsán ismertem meg,van aki engem a diab kapcsán ismert meg.Az életünk része lett.és már-már olyan,mintha ez lenne a "normális"élet,mintha így kellene élni,elfogadottan.

A blog csak napokkal később íródott,mint ahogy a diab kiderült.Sweetmami ekkor "született".4 éve.
És a név tényleg rám ragadt.Van Kolléganőm aki gyakran így nevez:)-olvas.

Sokan-sokan olvassák a Sweetmamit.
Volt gyötrelmes bejegyzés,volt öröm-bánat,és még mennyi minden.
Kis életünk ahogy alakul,ahogy jöttek-mentek benne orvosok,emberek,történések,élmények,kudarcok,sérelmek és nem éppen életszerű dolgok.Mert ugye a blog ahogy azt az ajánlásban is írtam"azoknak,akik szeretnék tudni egy egyedülálló anya és 2 gyereke történetét a mindennapokban,a diabetes hozadékával együtt..."

Volt,talán 2x a 4 év alatt,hogy szünetelt a blog.Nem mindig fogadják el az emberek azt amit őszintén leírsz,kiírsz.Voltak kritikusok,voltak akiknek nem tetszett az őszinteségem.Pont mások meg kérték,hogy igen pont ezért írjam tovább,kell és szeretnének.Ezért folytatódott.
Hiteles,őszinte,valós.

És áttérnék M életére,hisz ez a fő vonulat,ami köré épül a blog,a bejegyzések.
M idő közben kamasz lett.És az az igazi kamasz.
Az eldávidosodás- jelenséggel,az ő kis akarnok életével.
Megold,javasol,korrigál,szúr,mér,elfekszik,kűzd,nem jól van,kirobbanó formában van,vegetál,csodajó formában van..és ezek váltakozása.Dolgoznak a hormonok.Kell az anyai szó,de mégsem.nem kellesz,de mégis.Főzz,mérj éjjel,váltsd ki,írasd fel,oldd meg a patikát,kiabálj,harcold ki,legyél ott,kísérj,vigasztalj.....de közben ott se legyél észrevétlen legyél.Van feladat mellette.De meg kell egyedül is tanulnia a diabot.Éjjel is.
Volt nem egyszer a nem otthonalvós napokon,hogy megoldja a diabot.És jól megoldja!Már megbízható,ügyes,hihetetlen akaraterővel bíró M!

Az étkezések nem olyanok mint az első évben született bejegyzésekben.Ha díszítés van az ételen reklamál,ha nem olyan valami reklamál,Azt hiszi étterem a sweetmamis menza,mert a "pontszámokból majd megtudod"alapján ítéli meg a főztömet.
Számolok grammra-és tényleg grammra!Ő még mellé számol egy kis nápolyit,süticskét,ezt-azt....Néha olyan az ételsora,amit nem is én állítottam volna össze.

A kezdeti Humulinos időszak nem volt olyan jó,időpontra enni..hú-kemény volt.Most a Humaloggal egy áldás lett minden.

A kezdetekkor én majd megvesztem ha nem olvastam el cikket a diabról,mindenhol otthon újságok hevertek,csakhogy többet és többet tudjak....Ma már nem kell,sőt....amennyit tudnom kell:tudom.

Nem ugrok olyan dolgokba bele ami reménytelen..Ilyen a szenzorral kezeltség,a pumpa és a többi méregdrága eljárás ami nekünk a luxus kategória.A szívem szorul össze,mikor látom a neten kik használják,csoportot hoznak létre és osztják a tapasztalatokat.M penes marad.Anyagi oka is van.nem tudok áldozni a komfortosabb diabetes ellátásra.....egyedüli keresőként,lakáshitelt fizetek,rezsit-mindig elmaradás nélkül rendezettek a számlák....ellátok még egy kamasz lányt,ő a P-gondolom kitűnik mennyi mindent igényel a Kisasszony és a diab táplálkozásba is fektetek némi összeget,hogy minden jó legyen.Kedves Olvasók!Még én sem tudom igazán hogyan oldom meg a hónapokat és néha magam is meglepődök,hogy kibírtam egy hónapot,egy évet...és alkalmakat.8.éve csinálom egyedül a 2 gyerekkel.Néha tényleg a nem normális kategória érzetem van az elmémben.Talán a jelenem éppen ezért keresett egy módszert:és ez a jóga.

A diétás ételek mára már aligha diétásak nálunk.valahogy nem működött.M ch-t igényel és a nem vitatkozás elvét követve ch-t csinálok,nem diétás étkeket.
Kb 2 éve a zöldségek,gyümölcsök minimalizálódtak M étkezésében.

Akkor,amikor kezdődött félig meghaltam ebbe az állapotba.Ma már rutinná vált minden.
Az éjjeli őrző-védő vércukor őrzésbe belefáradtam.Ebben az időszakban ez nagyon nehéz.A nem alvás.A nappalaim kegyetlenek néha,alig bírom nyitott szemmel...Persze a környezetem kevésbé látja,de...vannak jelek,azért olvasható itt-ott fáj,zsibbad és van pszichés,mentális zavarom néha.

Diabetes van és lesz is.
P-át említve még nem aggódom nagyon,de közben vannak jelek,hogy....ő nem veszi komolyan.A nem evésével,a nasik dugiba evésével,a nem eszem zöldséget,gyümölcsöt egyáltalánjával kiborít.És:tehetetlen az ember.Van szájszag is.2016.januárjában voltunk utoljára kiszáradással kórházban,azóta nem.Csak említés szintjén szoktam neki mondani:mit tehet,mit ne egyen,mi lenne jó.Már az ő döntése.Túl több pszichológuson,több hogyan oldjuk meg-en,Én ennél többet nem tehetek érte.

Cukor nincs itthon,Eritrittel csinálok mindent,és édesítő tbl-val.A liszt tönköly általában és mindig van citromlé itthon.Ez a 3 alap dolog ami mindig van itthon.












Pár fotó a blogból csak találomra....


Tervezem,hogy 4 év után is írok még.
És történt valami.
M blogot kezdett írni.
Nem,nem a diab témakörben.Anyukája után szabadon itt a Blogger-ben hozott létre egy saját blog oldalt:

http://travelcam.18@blogspot.com

Nem maradt más hátra:Jó vércukorot kívánok mindenkinek!!!!

Üdvözlettel:Sweetmami

4 megjegyzés:

  1. Szia! Kemény négy év volt ez és sajnos nincs vége! Minden elismerésem, hogy ezt gyakorlatilag egyedül csináltad végig a gyerekekkel! További sok erőt és kitartást kívánok Nektek! Üdvözöllek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat!!!

      Törlés
  2. Kedves Sweetmami!
    Mindannyiatoknak kitartást és erőt kívánok a továbbiakhoz! űLe a kalappal, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban csinálod, pláne szinte segítség nélkül, őszinte elismerésem!
    Szép napot,
    Detti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat!!!!

      Törlés